شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها

اخبار ایران و جهان


طبقه بندی موضوعی

محمدرضا محبوب فر: سازمان جهانی بهداشت (WHO) در تازه ترین گزارش هفتگی خود از افزایش ۲۰۳ درصدی آبله میمون در کشورهای غیربومی این بیماری خبر داده است. موارد تایید شده آبله میمون در جهان به بیش از ۷۸۰ تن رسیده است و سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است از ۱۳ می ۲۰۲۲ تا ۲ ژوئن ۲۰۲۲، ۷۸۰ مورد تائید شده آزمایشگاهی آبله میمون از ۲۷ کشور عضو چهار منطقه WHO که ویروس آبله میمون در آنها بومی نیست، گزارش یا شناسایی شده است. اکثر موارد شناسایی شده، سابقه سفر به کشورهایی در اروپا و آمریکای شمالی و نه به غرب و مرکز آفریقا را داشته ‌اند و تایید آبله میمون در افرادی که به یک منطقه آندمیک سفر نکرده ‌اند، غیرمعمول است و حتی یک مورد آبله میمون در کشوری که این ویروس در آن بومی نیست، به عنوان یک طغیان در نظر گرفته می ‌شود و این دلیل موجهی است کهWHO ، خطر آبله میمون در سطح جهانی را متوسط ارزیابی ‌کند و هشدار دهد که در صورت عادی انگاری کشورها و عدم الزام به دستورالعمل های بهداشتی، عواقب هولناک و غیرمنتظره ای در انتظار ملت های دنیا خواهد بود.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ‌های آمریکا، اعلام کرده که از بیش از 780 مورد ابتلا به بیماری آبله میمون که در سطح جهان شناسایی شده، تعداد ۲۱ مورد ابتلا در ایالات متحده گزارش شده است و طبق گزارش جدید این مرکز، میانگین سنی مبتلایان در آمریکا ۴۰ سال اعلام شده است. بر اساس این گزارش، از این تعداد، چهارده نفر به ۱۱ کشور مختلف در سطح بین ‌المللی سفر کرده بودند.

بیشترین مبتلایان آبله میمونی در جهان متعلق به کشورهای اروپایی مانند: بریتانیا، اسپانیا، پرتغال و آلمان و در مرتبه بعدی متوجه کانادا است. رئیسWHO  می‌ گوید: «از آنجایی که موارد ابتلا به آبله میمون در خارج از آفریقا افزایش یافته است، ممکن است این ویروس از طریق زباله ‌های پزشکی انسانی به حیوانات منتقل شده باشد». تدروس ادهانوم همچنین تایید می کند که بیماری توانسته است از طریق رفتارهای پرخطر جنسی نیز منتقل گردد. با وجود گسترش بیماری در کشورهای مختلف جهان، مطرح شده است که خطر ابتلا به آبله میمون برای عموم کم است. مقامات بهداشتی آمریکا در پس شناسایی ویروس در جهان، مؤکداً به پزشکان توصیه می کنند که از بیماران مشکوک به آبله میمون، آزمایش گرفته شود و در عین حال گفته اند که گرچه ممکن است این بیماری در سطح جامعه گسترش یابد اما به ‌طور کلی خطر زیادی برای سلامت عموم محسوب نمی شود. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، تاکنون مبتلایان به این بیماری دست ‌کم در 11 ایالت گزارش شده که مبتلایان به ‌منظور پیشگیری از انتشار این ویروس قرنطینه شده ‌اند. همچنین 700 مورد آبله میمون در سراسر جهان خارج از بخش ‌هایی از آفریقا که این بیماری در آنجا بومی است، بدون هیچ مورد فوتی گزارش شده است. مقامات سلامت ایالات متحده بیان داشته اند که این آژانس در حال تشریک مساعی با کارشناسان جهانی است تا در مورد چگونگی آغاز شیوع این بیماری و چگونگی گسترش آن در آمریکا و سایر نقاط جهان، اطلاعات بیشتری کسب کند. بر همین اساس، هشدار WHO  درباره تکرار طغیان بیماری‌ هایی مانند آبله میمون در کشورهای دنیا صادر شده است تا ملل جهان نسبت به تداوم و تکرار طغیان‌ بیماری ‌های بومی مانند آبله میمون آگاه شوند. مدیر امور فوریت ‌های WHO می گوید: «از آنجایی که تغییرات اقلیمی به تغییرات سریع شرایط آب و هوایی مانند خشکسالی منجر می‌ شود، حیوانات و انسان ها در حال تغییر رفتار جستجوی غذای خود هستند. در نتیجه، بیماری ‌هایی که به طور معمول در حیوانات منتشر می ‌شوند، به طور فزاینده ‌ای به انسان ‌ها نیز سرایت می ‌کنند.» مایک رایان می افزاید: «متاسفانه توانایی تقویت بیماری ‌ها و حرکت بیماری‌ ها در درون جوامع بشری در حال افزایش است، بنابراین هم عوامل ظهور بیماری ‌ها و هم عوامل تقویت بیماری‌ ها افزایش یافته است.» سازمان جهانی بهداشت همچنین احتمال افزایش موارد ابتلا به آبله میمونی در تابستان را دور از انتظار ندانسته و معتقد است منطقه اروپایی تاکنون کانون بزرگ ‌ترین و گسترده ‌ترین مورد شیوع آبله میمونی بوده که به لحاظ جغرافیایی در خارج از مناطق بومی غرب و مرکز آفریقا گزارش شده‌ است. دفتر اروپایی WHO  همزمان با کشف ۷۷ مورد جدید ابتلا به آبله میمون در بریتانیا و افزایش شمار مبتلایان به این بیماری به بالای ۳۰۰ تن، نگران است که لغو اخیر محدودیت ‌های همه گیری کووید۱۹ در سفرها و رویدادهای بین‌ المللی می ‌تواند به عنوان یک کاتالیزور برای انتقال سریع این بیماری عمل کند. طی ماه ‌های آینده، برگزاری بسیاری از جشنواره‌ ها و تجمعات برنامه ‌ریزی شده، زمینه ‌های بیشتری را برای انتقال بیشتر این بیماری فراهم خواهد کرد و پتانسیل انتقال بیشتر بیماری در اروپا و مناطق دیگر در تابستان زیاد است.

با وضعیت رهاشده دستورالعمل های بهداشتی و لغو یک باره پروتکل های کووید، شیوع بیماری‌ ها در جهان بیشتر و بیشتر شده است و آبله میمون تنها نمونه ای از ده ها بیماری جهانی است که اکنون حالت طغیان پیدا کرده است. خاورمیانه نیز در امان از بیماری آبله میمون نیست و با شناسایی مواردی از ابتلا به آبله میمونی در امارات و اسرائیل و ترکیه، نگرانی‌ هایی در منطقه پدید آمده است، و خاورمیانه برای مقابله با آبله میمونی در وضعیت آماده باش قرار گرفته است و میلیون ها دوز واکسن آبله میمون از کشورهای آمریکا و روسیه خریداری و انبار شده است. در بحبوحه طغیان آبله میمون اما وضعیت ایران و نحوه مواجهه با بیماری متفاوت از دیگر کشورها است. براساس اطلاعیه سازمان جهانی بهداشت، تمامی کشورهای جهان باید به سرعت برای جلوگیری از شیوع آبله میمون اقدام کنند و اطلاعات مربوط به بیماری و ذخایر واکسن خود را با این سازمان به اشتراک بگذارند. با وجود آمادگی جهانی درخصوص بیماری و مذاکره کشورها برای خرید واکسن آبله میمون، مقامات سلامت ایران معتقد هستند هیچ ردی از بیماری در کشور مشاهده نشده است. هر چند تاکنون ده ها مورد مشکوک آبله میمون در کشور مشاهده شده است، کمال حیدری، معاون بهداشتی وزارت بهداشت و درمان با بیان این که «هیچ مورد تاییدشده ‌ای از ابتلا به بیماری آبله میمونی در کشور وجود ندارد»، گفته «۹ مورد مشکوک به آبله میمونی در کشور گزارش شده که پنج مورد آن منفی بوده و مابقی در مرحله آزمایش است.» با این حال، افزایش شناسایی بیماری با علائم آبله میمون در کشور جای نگرانی جدی است. روند بیماری به ویژه در اصفهان و تهران گزارش شده است. اینکه مقامات بهداشتی می گویند هیچ مورد تاییدشده‌ از ابتلا به بیماری آبله میمونی در کشور وجود ندارد، بیم آن می رود که ماجرای کرونا در سال 1398 تکرار گردد و تایید دیرهنگام آبله میمون در دستور کار قرار گیرد. برخی منابع خبری اطلاع می دهند که شناسایی دست کم یک مورد مشکوک آبله میمون در ایران قطعی است و بیمارستانی در تهران بستریِ آبله میمون دارد. این فرد البته سابقه مسافرت نداشته و اخیرا در یک مهمانی سی نفره بدون ماسک شرکت داشته است. وزارت بهداشت بار دیگر در واکنش به این خبر اذعان داشته که تاکنون هیچ موردی از آبله میمون در ایران مشاهده نشده است. اما نکته عجیب این است که درست در زمانی که اقدامات لازم جهت ارسال نمونه ‌های این بیمار به آزمایشگاه تخصصی پاستور انجام می گرفته، وزارت بهداشت و درمان بدون مشخص شدن نتیجه آزمایش این بیمار مشکوک، به صورت قطعی گفته هیچ موردی از آبله میمون در ایران شناسایی نشده است! درحالی‌که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا این لحظه اصرار دارد که هیچ موردی از آبله میمون در ایران را شناسایی نکرده است، خبر می رسد که بدنه کارشناسی مستقل حوزه وزارتی هشدار داده اند که عادی انگاری دولت عواقب بدی دارد و نباید تجربه شکست خورده کووید را تکرار کرد. بر همین اساس شنیده شده است که رأس هرم مدیریتی در وزارتخانه بهداشت و درمان بنا دارد تا طی روزهای آینده، ورود ویروس آبله میمون به کشور را تایید و اعلام کند که «کم کم باید آبله میمونی را هم جدی بگیریم!».

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۱/۰۳/۲۰