شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها: علیرضا پاک‌فطرت، نماینده شیراز گفت: عوارض پروانه ساختمانی به شدت افزایش پیدا کرده است. بنا است حقوق کارمندان ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند، اما عوارض ساختمانی تا ۶۰ درصد بالا رفته است. خدمات دولتی و هزینه انشعابات آب، برق و گاز هم، توام با تورم زیادی بوده است. حتی گرانی در این بخش‌ها از تورمی که بانک مرکزی هم اعلام می‌کند، بیشتر است.

چند سالی است که وضعیت ساخت و ساز و بازار مسکن، روز‌های بدِ توام با رکود را سپری می‌کند. به قدری هزینه ساخت افزایش پیدا کرده است که دیگر مثل سابق، مسکن‌سازی برای سازندگان نمی‌صرفد. بالا رفتن بیش از اندازه و چندباره قیمت فولاد و سیمان و کمبود انرژی در عدم‌تولید حداکثری اقلام ساختمانی و تورمی که در جزء جزء کشور دیده می‌شود، اوضاع و احوال صنعت و بازار مسکن را با چالش‌های جدی روبرو کرده است.

 

علیرضا پاک‌فطرت، نماینده شیراز در این خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: اول از همه باید بگویم که دولت نمی‌تواند مسکن‌ساز خوبی باشد و آن‌ها باید تلاش کنند تا در این حوزه، تسهیل‌گر شایسته‌ای باشند. دولت مرتب شعار ساخت سالی یک میلیون مسکن را می‌دهد که فکر نمی‌کنم اصلاً این کار، عملیاتی باشد. همین روند دولت باعث شده سرمایه بخش خصوصی از حوزه مسکن، خارج شود.

وی افزود: متاسفانه شرایط بازار مسکن طوری شده که خیلی از مهندسان ما با شرکت و سرمایه‌هایشان در حال خروج از این بخش مهم کشور هستند و حتی برخی از آن‌ها ترجیح دادند، سرمایه‌هایشان را به دیگر کشور‌ها منتقل کنند. از طرفی، تبلیغات دولتی در حوزه مسکن بسیار بالاست و از این‌رو مردم منتظرند از طریق دولت، صاحبخانه شوند که من معتقدم دولت در این زمینه به مشکل برمی‌خورد.

مدت زمان صدور پروانه در شهرداری‌ها از قبل بدتر شده است

پاک‌فطرت تصریح کرد: مسکن‌هایی که دولت می‌سازد، در مرحله فنوداسیون و اسکلت است و به زور توانسته‌ایم قسط دوم ساخت این خانه‌ها را از مردم بگیریم. برای یک مسکن ۱۰۰ متری که ۸۰ متر آن مفید است، حداقل باید دو میلیارد تومان پول از مردم دریافت کنیم که واقعاً خیلی‌ها چنین پولی را ندارند که پرداخت کنند. از سوی دیگر، بوروکراسی اداری در یکی، دو سال اخیر خیلی بدتر از گذشته شده است. هرچند گفته می‌شود خیلی از بخش‌ها دیجیتالی شده و نیازی به رفت و آمد در ادارات نیست، اما واقعیت این نیست و مدت زمان صدور پروانه در شهرداری‌ها از قبل بدتر شده است.


بیشتر بخوانید: مرکز آمار متوسط قیمت مسکن در تهران را ۸۰ میلیون و بانک مرکزی ۷۴ میلیون اعلام کرد


عضو مجمع نمایندگان استان فارس اظهار داشت: عوارض پروانه ساختمانی به شدت افزایش پیدا کرده است. بنا است حقوق کارمندان ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند، اما عوارض ساختمانی تا ۶۰ درصد بالا رفته است. خدمات دولتی و هزینه انشعابات آب، برق و گاز هم، توام با تورم زیادی بوده است. حتی گرانی در این بخش‌ها از تورمی که بانک مرکزی هم اعلام می‌کند، بیشتر است.

وی افزود: قیمت فولاد و سیمان هم افزایش چشمگیر داشته است، چون این بخش‌ها بیشتر خصولتی هستند. به طور مثال، تصمیم‌گیران در بخش فولاد اراده می‌کنند که قیمت میلگرد، تیرآهن و ورق را ۵۰ درصد افزایش دهند، خب این وسط چه فرد یا افرادی می‌تواند به آن‌ها بگویند این روند را دنبال نکنید؟ متاسفانه این افراد، در سال هم دو، سه بار روی به افزایش قیمت‌ها می‌آورند. کاش سالی یک بار افزایش قیمت می‌دادند و تا پایان سال، قیمت‌ها ثابت می‌ماند، اما موضوع را به قیمت دلار و یورو گره می‌زنند. حال، وقتی قیمت فولاد و سیمان بالا برود، نرخ‌های درب و پنجره، سرامیک، دستمزد کارگران و... هم، به تبع آن رشد زیادی پیدا می‌کند.

پاک‌فطرت گفت: در همین سال جاری، دستمزد کارگر و بنای ساختمانی، اگر اشتباه نکنم، سه بار افزایش پیدا کرده است. حدود ۷۰ درصد دستمزد کارگر و بنا از ابتدای سال تا امروز، گران شده است. همین اتفاقات کافیست تا سرمایه از بخش مسکن، خارج شود. متاسفانه، بانک‌ها هم سود وام‌های مسکن را ۲۳ درصد کرد‌ه‌ا‌ند و از طرفی شنیدم که وام‌گیرنده را هم مجبور می‌کنند تا اوراق هم بخرد و بدین ترتیب سود وام‌های مسکن به ۳۰ درصد هم می‌رسد و قسمت قابل تامل این است که با همین روند هم، وام به سختی پرداخت می‌شود.

وضعیت ساخت و ساز در ایران

الان ساخت و ساز فقط در بالاشهر مقرون به صرفه است

نماینده شیراز تصریح کرد: با وضعیت کنونی که در حوزه مسکن می‌بینیم، بیشتر ساخت و ساز در بالاشهر آن هم در کلانشهر‌ها مقرون به صرفه است و در دیگر قسمت شهرها، ساخت و ساز به لحاظ اقتصادی، جواب لازم را نمی‌دهد. یعنی سازنده سرمایه خود را در بانک نگه دارد بیشتر برایش می‌صرفد تا ساخت و ساز کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید تسهیل‌گر باشد تا شرایط در حوزه مسکن، منطقی شود. مسکن استیجاری و ساخت مسکن برای محرومان را قبول داریم که دولت بسازد، اما اینکه فراخوان داده شود و به مردم بگوییم پول بدهید تا برایتان مسکن بسازیم به هیچ عنوان قابل قبول نیست و اکنون هم داریم نتیجه منفی این کار‌ها را می‌بینیم و این کار مثل همان اشتباه زمان مسکن مهر است که سه، چهار سال رکود مسکن را پدیدار کرد و خیلی کسی در حوزه مسکن، سرمایه‌گذاری نکرد و برای همین و به یکباره، قیمت مسکن چندین برابر شد.

منبع: اقتصاد 24