شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها

اخبار ایران و جهان


طبقه بندی موضوعی

گردشگری مهم ترین منبع جایگزین اقتصاد تک محصولی

سه شنبه, ۹ خرداد ۱۴۰۲، ۱۰:۴۲ ق.ظ

تینا رضاسلطانی: گردشگری به فعالیت‌ها و سفرهایی اشاره دارد که افراد به منظور تفریح، استراحت، تفکر، دیدن جاذبه‌های طبیعی و فرهنگی یا به منظور انجام کارهای تجاری و تحصیلی انجام می‌دهند.

در واقع، گردشگری شامل سفر به مناطق مختلف، اقامت در هتل‌ها، دیدن جاذبه‌های گردشگری، خرید و خوردن در رستوران‌ها و تجربه فعالیت‌های تفریحی مانند شنا، پیاده‌روی و کوهنوردی است. گردشگری علاوه بر اینکه برای گردشگران تجربه خاصی را به ارمغان می‌آورد، به توسعه اقتصادی و اشتغالزایی نیز کمک می‌کند.


آخرین آمار گردشگری ایران گردشگری داخلی و خارجی در سال 1402

تهیه­ آمار درست و دقیق از گردشگران داخلی و خارجی باعث موفقیت برنامه­ ریزی در این زمینه می­شود. به گزارش رسانه قطب نما: بر اساس آخرین آمار معاونت گردشگری کشور از آمار گردشگری ایران ۱۴۰۲، در ۴ ماه نخست سال جاری در مجموع ۲ میلیون و ۴۸ هزار و ۵۱۴ نفر به ایران سفر کرده‌اند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱، حدود ۳۲.۱۳ درصد رشد داشته است. همچنین طبق گزارش ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، در تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ در مجموع ۵۷.۱ میلیون نفر شب اقامت و سفر داخلی ثبت شده که نسبت به ‌مدت مشابه سال گذشته، ۱۷ درصد رشد کرده است.

رشد گردشگران خارجی به کشور

رشد و توسعه گردشگری در کشور زمینه را برای ورود گردشگران خارجی فراهم می­نماید. به گزارش همشهری آنلاین، از اول سال تا شهریور ماه امسال ۳ میلیون و ۳۵۴ هزار نفر وارد کشور شدند که در مقایسه با سال گذشته رشد ۳۸ درصدی را نشان می‌دهد.

معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهار کرد: برنامه لغو روادید با عراق در رشد آمار گردشگران تاثیرگذار بود و یک میلیون و ۹۰۰ هزار گردشگر ورودی نیز از آذربایجان داشتیم.

شالبافیان با اشاره به رشد ۲۷ درصدی گردشگری داخلی افزود: پیشنهاد دولت برای ۲ روزه شدن تعطیلات تصویب شده و در مجلس در حال بررسی است.

وی ضمن بیان اینکه نظام بخشی به برگزاری رویدادها از جمله برنامه‌های ما بوده و نظام نامه ثبت رویدادها نیز آماده شده است، توضیح داد: در قانون بودجه ۱۴۰۲ اعتبارات املاک دارایی سرمایه‌ای رشد ۳۵۰ درصدی داشت و این موضوع دست وزارت راه برای پروژه‌های گردشگری باز کرده است، تخصیص ۵ درصد از اعتبارات تملک دارایی به زیرساخت‌های گردشگری نیز کمک زیادی به این صنعت خواهد کرد و درکنار این موارد پس از ۲ دهه موضوع جزیره آشوراده نیز حل شده است.

معاون گردشگری ضمن اشاره به اینکه بیش از ۱۵۰ برنامه گردشگری در بیش از ۶۰ شهرستان در هفته گردشگری اجرا می‌شود، ادامه داد: برنامه‌هایی با موضوع گردشگری سبز در بیش از ۵۰ بوم‌گردی و ۴۷ برنامه با همکاری انجمن مؤسسات آموزشی به همراه ۳ میزگرد تخصصی و برگزاری نمایشگاه گردشگری در اصفهان از جمله برنامه‌های این هفته است.

وی با بیان اینکه طرح لغو روادید کاملی را با توجه به دستور رئیس جمهور آماده کرده‌ایم که در حال بررسی است، افزود: در خصوص تسهیل ورود گردشگران با خودروی شخصی با همکاری ۸ دستگاه اقداماتی انجام شده که در هفته گردشگری از آن رونمایی می‌شود؛ این اقدام تسهیل تردد گردشگران به خصوص از کشورهای همسایه را افزایش می‌دهد.

شالبافیان با تاکید بر اینکه یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان گردشگری تعرفه انرژی است که سعی کردیم به آن پاسخ دهیم، گفت: طرح بهینه سازی مصرف گاز از سال گذشته به درخواست وزارت میراث فرهنگی و موافقت وزیر نفت اجرایی شد که منافعی را برای فعالان گردشگری دارد. بحث مدیریت پسماند و ارتباط آن با مدیریت سبز نیز یکی از تفاهم‌نامه‌های ما است؛ در دنیا باید به گردشگری سبز اولویت داده شود سازمان جهانی گردشگری این موضوع را به همه کشورها اعلام کرده است.

وی با بیان اینکه اتباعی به عنوان گردشگران ورودی در آمارهای ما محاسبه می‌شوند که ویزای گردشگری داشته باشند گفت: تعداد افغانستانی‌ها و آذربایجانی‌هایی که با ویزای گردشگری به ایران آمده اند نسبت به سال ۹۸ کمتر شده است.

شالبافیان درخصوص لغو روادیدها نیز گفت: لغو روادید گروهی روسیه اجرایی شده و چهارشنبه هفته جاری نخستین گروه گردشگران روس به ایران خواهند آمد. لغو روادید با چین را نیز در دستور کار داریم، البته دولت چین ایران را در فهرست مقاصد مورد تایید قرار داده به همین دلیل در یک سال اخیر شاهد رشد خوبی در سفر گردشگران چینی به ایران بودیم.

وی همچنین درباره اعطای سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی توضیح داد: استفاده از این سیم کارت‌ها توسط گردشگران خارجی در کارگروه رفع مصادیق مجرمانه تصویب و با آن موافقت شده است. در جلسه‌ای که بین وزارت میراث فرهنگی، وزارت ارتباطات، دادستانی و نیروی انتظامی درباره نحوه اجرای آن با توجه به اولویت‌های مورد درخواست ما برگزار شد؛ درخواست کردیم فعالان گردشگری در اولویت این طرح قرار بگیرند. قرار شد فهرست دفاتر خدمات مسافرتی را ارائه کنیم تا این امکان برای آنها فراهم شود.

فرصت­ها و محدودیت­های صنعت گردشگری در ایران

شناسایی فرصت­ها و محدودیت­های گردشگری در ایران زمینه را برای رشد این صنعت فراهم می­نماید. براساس گزارش یونسکو در سال 2007، ایران جز پنج کشور برتر از نظر میراث فرهنگی و جز ده کشور اول در زمینه پتانسیل جذب گردشگر بین‌المللی در جهان می‌باشد. مساله اصلی این می‌باشد که چرا با توجه به پتانسیل بالایی ایران در زمینه جذب گردشگر، در این امر، به موفقیتی دست نیافته است. بررسی پیشینه­ مطالعات دراین زمینه نشان می‌دهد که صنعت گردشگری در ایران دارای فرصت‌ها و محدودیت‌هایی می­باشد. نتایج مطالعات نشان می­دهد که قدمت و تمدن ایرانی، اکوتوریسم مناسب و منحصر به فرد، وجود فرقه‌ها و مذاهب مختلف و هزینه‌های کم گردشگری در ایران از مهم­ترین فرصت‌ها و پتانسیل‌های گردشگری در این کشور می‌باشد. هم­چنین، وجود محدودیت‌های سیاسی و برنامه‌ریزی، اتکای بیش از حد به درآمدهای نفتی، محدودیت‌های زیربنایی و متمرکز شدن صنایع و خدمات در چند شهر بزرگ، محدودیت‌های فرهنگی و مذهبی، محدودیت‌های مرتبط با تبلیغات و رسانه و محدودیت در زمینه آموزش از جمله مهم­ترین چالش‌ها و محدودیت‌های صنعت گردشگری در ایران می‌باشد.