شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها

اخبار ایران و جهان

شنیده ها: بریتانیا و ایالات متحده استدلال می‌کنند که چاره‌ای نداشتند جز اینکه به حوثی‌های یمن حمله کنند، اما دلایلی وجود دارد که نشان می‌دهد این اقدام ممکن است اثر عکس داشته باشد و تنش‌ها را در منطقه تشدید کند.

به گزارش یورونیوز، اسکای نیوز در تحلیلی به برنامه آمریکا و بریتانیا برای حمله به مواضع حوثی‌های یمن پرداخته و در این خصوص می‌نویسد: هم بریتانیا و آمریکا گزینه خطرناکی را انتخاب کرده‌اند که ممکن است نه تنها کارساز نباشد که اوضاع را هم بدتر کند.

برای اینکه بهتر بتوانیم شرایط را بررسی و مورد تحلیل قرار دهیم باید به چند پرسش پاسخ دهیم. در درجه نخست باید به این سوال فکر کرد که آیا این حملات واشنگتن و لندن باعث خواهد شد که عملیات‌های حوثی‌ها متوقف شود؟

بهتر است پاسخ این سوال را از سعودی‌ها پرسید؛ کشوری که هشت سال تلاش کرد تا حوثی‌ها را کنترل و از حملات آن‌ها جلو گیری کند، اما در نهایت ریاض به هیچ توفیقی در این زمینه دست نیافت و ترجیح داد با آن‌ها بر سر میز مذاکره بنشیند.
حوثی‌ها یک نیروی جنگنده، مصمم، مقاوم و چابک دارند که به پیشبرد اهداف خود متعهد است. ضمن اینکه آن‌ها مانند حکومت صدام حسین نیستند که در یک حمله متعارف بتوان شکست‌شان داد. جنگجویان چریکی به احتمال زیاد یک مرحله جلوتر از عملیات هوایی هستند و شکست دادن آن‌ها اصلا ساده نخواهد بود.
در مقابل احتمالا این حملات باعث خواهد شد که حوثی‌ها در تلافی حملات خود را تشدید کنند و این می‌تواند به حملاتی در جا‌های دیگر منجر شود که برنامه‌ریزان نظامی غربی پیش‌بینی آن‌را نکرده‌اند. ضمن اینکه این درگیری‌ها احتمال رویارویی مستقیم بیشتر بریتانیا و آمریکا با متحدان ایران در منطقه را افزایش می‌دهد.
در نقطه دیگر این معادله احتمالا ایران همچنان در حاشیه باقی خواهد ماند و خود را به صورت مستقیم وارد این درگیری‌ها نخواهد کرد، اما واقعیت این است که پیامد‌های درگیری‌های پیچیده مانند این می‌تواند بسیار اجتناب‌ناپذیر باشد.

 

آیا حمله ضروری بود؟

محاسبات نادرست و اشتباهات می‌تواند منجر به تشدید بحران و سوق دادن رویداد‌ها در مسیری غیرقابل پیش بینی شود. ضمن اینکه همیشه این خطر وجود دارد که دیگر شبه نظامیان نیابتی ایران مانند حزب الله، از تبادل پراکنده آتش به اسرائیل به یک جنگ تمام عیار با این کشور سوق پیدا کند.
حوثی‌ها می‌گویند که حملات آن‌ها در دریای سرخ در اعتراض به حمله اسرائیل به غزه و کشته شدن هزاران فلسطینی در آنجا بوده است. آتش‌بس در غزه احتمالا به حملات آن‌ها به کشتی‌ها و پرتاب موشک‌های کروز به سمت اسرائیل پایان می‌دهد.
اما انگلیسی‌ها و آمریکایی‌ها می‌گویند که اسرائیل حق دارد تا زمانی که حماس زمین‌گیر نشود، به جنگ ادامه دهد، حتی اگر به طور فزاینده‌ای از تعداد بیش از حد غیرنظامیان کشته شوند. مشخص نیست که اهداف جنگی اسرائیل چه زمانی محقق خواهد شد و این عملیات گسترده تا کی قرار است ادامه یابد.

اما شاید بهتر بود بریتانیا و آمریکا به جای انجام چنین عملیاتی فشار‌های خود را بر اسرائیل برای پایان دادن حملاتش در نوار غزه که روزانه جان غیرنظامیان بیشتری را می‌گیرد، افزایش می‌دادند.
در مقابل آمریکا و بریتانیا تاکید دارند که به این عملیات نیاز داشتند تا بتوانند بار دیگر دریای سرخ را ایمن کنند، اما شواهد چندانی در دست نیست که نشان دهد این هدف در نهایت عملی شود.
در حال حاضر میلیون‌ها نفر در سراسر منطقه می‌بینند که کشور‌های غربی از نیروی نظامی خود استفاده می‌کنند تا حملات اسرائیل ادامه یابد و در عین حال اجازه می‌دهند که این کشور به حملات خونین خود در نوار غزه ادامه دهد.


بیشتر بخوانید: حمله هوایی آمریکا و انگلیس به یمن نفت را گران کرد


ضمن اینکه هیچ چشم‌انداز روشنی وجود ندارد که نشان دهد اسرائیل چه زمان قرار است به اهداف جنگی اعلامی خود دست یابد. جنگ غزه پایانی ندارد و عواقب آن روز به روز در سراسر منطقه شدیدتر می‌شود و بعید به نظر می‌رسد به این سادگی‌ها پایان یابد.
در همین حال به گزارش یورونیوز، همزمان با آغاز حملات آمریکا و بریتانیا به حوثی‌ها، مقام‌های ایتالیایی می‌گویند که ترجیح می‌دهند خود را درگیر این مناقشه نکنند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع دولتی در ایتالیا با اعلام این مطلب اضافه کرده که رم ترجیح می‌دهد سیاست آرامی را در قبال تحولات دریای سرخ پی بگیرد. این منبع که به دلیل حساسیت موضوع نخواسته نامش فاش شود همچنین گفت که دولت ایتالیا برای شرکت در هر اقدام نظامی به حمایت پارلمان نیاز دارد و تصویب سریع آن غیر ممکن است.

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که این کشور و بریتانیا چندین هدف را در یمن از هوا و دریا مورد حمله قرار داده‌اند در حالیکه کشور‌های دیگری، چون هلند، استرالیا، کانادا و بحرین نیز حمایت لجستیکی و اطلاعاتی ارائه کرده‌اند.
حملات شبانه آمریکا به حوثی‌های یمن پاسخی بود به حملات مکرر این گروه یمنی به کشتی‌ها در دریای سرخ که یکی از شلوغ‌ترین خطوط تجاری دریایی جهان به شمار می‌رود. حوثی‌ها از ابتدای حملات اسرائیل به نوار غزه با حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ وعده داده‌اند تا زمانی که حضور نظامی اسرائیل در نوار غزه پایان نیابد به حملات خود ادامه خواهند داد.
تصمیم ایتالیا در حالی رسانه‌ای شده که پیشتر هم گیدو کروستو، وزیر دفاع این کشور گفته بود حملات حوثی‌ها باید بدون آغاز جنگ جدید در منطقه متوقف شود.

ایتالیا در ماه دسامبر اعلام کرد که یک کشتی نیروی دریایی خود را به دنبال درخواست‌های مالکان کشتی به دریای سرخ می‌فرستد، اما این کشور در ماموریت تحت رهبری آمریکا علیه حوثی‌های یمن مشارکت نکرده است.

اتحادیه اروپا قصد دارد دست‌کم سه کشتی جنگی به دریای سرخ گسیل کند

در همین حال اتحادیه اروپا قصد دارد با راه‌اندازی یک ماموریت جدید و اعزام کشتی‌های جنگی به دریای سرخ، از کشتی‌ها در مقابل حملات و تهدیدات حوثی‌های یمن حفاظت نماید.
در سندی که یورونیوز آن‌را مشاهده کرده سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روز ۱۰ ژانویه پیشنهاد کرده که تا اوایل ماه آینده، دست‌کم سه کشتی جنگی با قابلیت‌های چند ماموریتی به آب‌های منطقه گسیل شود.
در این سند توصیه شده است که اجرای سریع عملیات در دریای سرخ به منظور حفاظت از امنیت دریایی در منطقه‌ای که در هفته‌های اخیر دچار بی‌ثباتی شده ضروری است.


بیشتر بخوانید: امکان مذاکره بین اسرائیل و حماس


این طرح اتحادیه اروپا در حالی مطرح شده که مخالفت‌هایی در میان کشور‌های این بلوک با این ایده مشاهده می‌شود.
مارگاریتا روبلز، وزیر دفاع اسپانیا روز جمعه، در همین خصوص تایید کرد که مادرید در این طرح اتحادیه در دریای سرخ مشارکت نخواهد کرد. پیشتر پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا هم به درخواست آمریکا از اتحادیه اروپا برای مشارکت در طرح‌های مربوط به برقراری ثبات در دریای سرخ پاسخ منفی داده بود.
دیگر کشور‌های اتحادیه اروپا نیز پیش‌تر تمایلی به حمایت از عملیات «نگهبان رفاه» که آمریکا در دسامبر تشکیل شد، نشان نداده بودند. در این طرح که با هدف مقابله با خرابکاری‌های حوثی‌ها در دریای سرخ شکل گرفته بود، ابتدا ۶ کشور اتحادیه اروپا حضور داشتند، اما به مرور سه کشور از آن خارج شدند.

منبع: اقتصاد 24

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۲/۱۰/۲۴
شنیده ها

جنگ یمن