کوچ شغلی پزشکان غیرمتخصص به خدمات زیبایی برای کسب پول بیشتر/ سالمندان آینده دیدنیاند!
همین امر موجب شده اقشار مختلفی از پزشکان عمومی، متخصصان اورژانس، دندانپزشکان و پرستاران تا آرایشگران و فیزیوتراپیستها به ارائه خدمات زیبایی و تزریق انواع ژل و بوتاکس بپردازند.
جنبه جامعه شناسی و آسیبشناسی تقاضای بالای مردم برای خدمات زیبایی به کنار، این خدمات اگر از سوی افراد غیرمتخصص صورت بگیرد و عوارضی داشته باشد، مشتری چارهای به جز رجوع به پزشک متخصص، هزینه کلان و یا شکایت ندارد. با وجود تمام اینها مشتریان ریسک عوارض را به جان میخرند و از موادی استقبال میکنند که اتفاقا ریسک بالایی داشته و احتمال عوارض جانبی آن بسیار است. این خدمات را نیز از افرادی میخواهند که اتفاقا تخصصی در مدیریت عوارض ندارند و در رفع عوارض ناتوانند.
استقبال مردم از خدمات زیبایی
به گزارش اقتصاد ۲۴ ، علی سالاریان، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران عنوان کرده است که استقبال برای افتتاح مطب بسیار کم شده، لذا بسیاری از مطبهای فعال به دلیل مشکلات درآمدی بسته شدند و شماری هم به کارهای دیگر، چون بخش زیبایی رو آوردند.
به گفته او در برخی رشتهها مانند مامایی افتتاح مطب به صفر رسیده و در برخی زمینهها، چون طب پایه و عمومی بسیار کم شده و اگر هم ایجاد شده در حوزه خدمات زیبایی و اعتیاد فعالیت دارند.
سالاریان گفت: بازار زیبایی اکنون بسیار داغ شده و بسیاری از همکارانی که در رشتههای مختلف تحصیل کردند و رشتههای استراتژیکی هم دارند، میبینیم که در مطبها و بیمارستانها به سمت اعمال جراحی زیبایی روی آوردند. اکنون رشتههایی مانند عمومی، داخلی و اطفال در خطرند و اخیرا رشتههای جراحی هم مانند جراحی عمومی به این گروه اضافه شدهاند. کرسیهای بسیاری از رشتههای پزشکی مانند عفونی، اطفال و... خالی مانده و این موضوع اخیرا هم به رشتههای فوقتخصصی تسری یافته است.
او بر این باور است که این وضعیت سبب شده که بسیاری از پزشکان دست به مهاجرت نیز بزنند.
تقاضای بالا و درآمدزایی فراوان خدمات زیبایی
متخصصان حرفهای زیبایی معتقدند تقاضای بالا و درآمدزایی خوب خدمات زیبایی موجب شده پزشکان عمومی، متخصصان اورژانس و قشرهای مختلف درمانی نیزبه این کار روی بیاورند.
آقای طباطبایی، متخصص جراحی زیبایی و فعال در زمینه گردشگری سلامت به اقتصاد ۲۴ گفت: بسیاری از پزشکان عمومی، پرستاران و متخصصان اورژانس به کار زیبایی روی آوردهاند. متخصصان اورژانس در مطب خود به کارهای زیبایی میپردازند. حتی چشمپزشکان و دندانپزشکان نیز به اینگونه فعالیتها روی آوردهاند.
وی افزود: بسیاری از دندانپزشکان ژل و بوتاکس تزریق میکنند. بسیاری از پزشکان به فعالیتهای زیبایی میپردازند، اما این کارها مختص به آنها نیست. بسیاری از آرایشگرها نیز ژل و بوتاکس تزریق میکنند. برای بسیاری از پزشکان، تزریق بوتاکس و ژل درآمد فرعی و جانبی است که پول خوبی هم دارد. پزشکان متخصص اورژانس نیز میتوانند مطب هم داشته باشند، اما در مطب، دیگر بیمار اورژانسی مراجعه نمیکند، برای همین در حوزه زیبایی خدمات میدهند.
ناتوانی پزشکان عمومی در مدیریت عوارض خدمات زیبایی
طباطبایی گفت: چه تزریق ژل و بوتاکس انجام شود و چه جراحیهای زیبایی، ممکن است برای مشتری عوارضی به همراه داشته باشد. آرایشگران، پزشکان عمومی و افرادی که از تخصص دیگر وارد حوزه خدمات زیبایی شدهاند نمیدانند در زمینه عوارض پس از تزریق یا جراحی چه اقداماتی باید انجام دهند. از سویی دیگر ظرفیت و توانی که باید در زمینه پزشکی و درمان به کار گرفته شود در حوزه خدمات زیبایی به هدف پولسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
این متخصص جراحی زیبایی افزود: در بسیاری از کشورها تنها پزشکان متخصص جراحی زیبایی میتوانند خدمات زیبایی حتی در زمینه تزریق فیلر و بوتاکس را انجام دهند، اما در ایران بسیاری از فعالان این حوزه حتی پزشک هم نیستند. پرستاران، فیزیوتراپها و آرایشگران نیز با گذراندن دورههای مرتبط، به تزریق ژل و فیلر میپردازند. در برخی کشورها ممکن است به پرستاران اجازه ارائه چنین خدماتی داده شود، اما طبقه بندی شده است که در چه کارهایی میتوانند وارد شوند و در چه فعالیتهایی اجازه ورود ندارند. همچنین به آنها آموزش داده میشود که بتوانند عوارض بعد از تزریقات را مدیریت کنند.
فعالیت بدون پروانه قشرهای مختلف در زمینه زیبایی
طباطبایی با اشاره به ورود قشرهای مختلف در زمینه زیبایی گفت: بسیاری از متخصصان مامایی علاوه بر جراحی زیبایی زنان، دیگر خدمات زیبایی را نیز ارائه میکنند. مشاهده شده فیزیوتراپیستها خدماتی مانند فیشیال پوست و تزریقات زیبایی انجام میدهند. این پدیدهای است که وجود دارد، مشکل اصلی اینجاست که بسیاری از فعالان این حوزه نه پروانه فعالیت دارند و نه نظارتی برروی آنها صورت میگیرد.
وی دلیل این امر را تقاضای بالای خدمات زیبایی به ویژه برای خدمات ارزان قیمت عنوان کرد و گفت: برای بسیاری از متقاضیان تفاوتی ندارد ژل ۵۰۰ هزار تومانی به صورت تزریق کنند یا ۶ میلیون تومانی. از سویی دیگر خدمات زیبایی شامل پوشش بیمه نمیشود. در زمینه درمانی مثلا اگر پروتز پلاک ارتوپدی برای جراحی اعصاب انجام شود، بیمه تکمیلی هزینهها را پرداخت میکند، اما در رابطه با خدمات زیبایی اینگونه نیست. ژل و بوتاکس و فیلر نیز مانند موادی که برای دندانپزشکی استفاده میشود، برندهای مختلف و قیمتهای متفاوتی دارد.
این متخصص جراحی زیبایی در ادامه گفتگوی خود اقتصاد ۲۴ ، گفت: افراد کادر درمان و حتی آرایشگرانی که اعتماد مشتری را به خود جلب کردهاند به ارائه خدمات زیبایی میپردازند. معمولا دلیل این کار، اعتماد مشتریان به آنها است. برخلاف مناطق دیگر دنیا که افراد ثروتمند یا دستهای از مردم که به خدمات زیبایی اعتقاد دارند، مشتریان این خدمات هستند، در ایران ارائه این خدمات برای هر قشری با هرنوع درآمدی امکانپذیر است. بسیاری از مردم در دیگر کشورها اعتقادی به خدمات زیبایی ندارند و با آن مخالفند.
آسیبهای خدمات بدون توانایی
وی تاکید کرد: مشکل اصلی اینجاست که باید توانایی و تخصص لازم وجود داشته باشد. حتی در زمینه تتویی که آرایشگران برای چشم انجام میدهند اگر وارد نباشند، ممکن است به قرنیه چشم آسیب بزنند. بسیاری از تتوکاران بدن نیز از دستگاههای لیزری استفاده میکنند که شیوه استفاده از آن را به خوبی نمیدانند و به پوست آسیب میرسانند. مواد زیبایی نیز مانند خودرو متفاوت است، خودروی ایمن بیش از ۲ میلیارد قیمت دارد، اما پراید هم مسافر را به مقصد میرساند و برای استفاده شهری مناسب است. ژلهای زیبایی از ۱۰۰ هزار تومان است تا ۴ میلیون تومان و ژل ۱۰۰ هزار تومانی نیز کار مشتری را راه میاندازد.
استقبال مردم از خدمات زیبایی
صرف نظر از جنبه درآمدزایی و ورود قشرهای مختلف به خدمات زیبایی، تقاضای بالای مردم به خدمات زیبایی، آن هم از نوع بی کیفیت، نیاز به آسیبشناسی دارد. این روزها با چهرههایی مواجهیم که کپی یکدیگر شدهاند، صورتهایی که به دلیل جراحی، تزریقات و استفاده از مواد نامناسب از ریخت افتادهاند یا صورتهایی پروتز شده با انواع ژل و فیلر که عواقب خطرناکی را برای افراد به دنبال خواهد داشت. بخشی از اینها حاصل چشم و هم چشمی و رقابتی است که تمامی ندارد. به راستی که نسل سالمند آینده دیدنی است.